Einde van Bussum in zicht dankzij ongeloofwaardige politiek?

GemeentebordVrijdag 30 januari was de hoorzitting van de commissie Binnenlandse Zaken in de kazerne in Muiden. Gelukkig was ook Bussum Natuurlijk Beter vertegenwoordigd aan de derde ronde tafel. Hierin ging het over de fusie in zijn algemeenheid. Natuurlijk stelden wij aan de orde dat er in Bussum  geen draagvlak is voor deze fusie. Vele inwoners van Bussum  snappen er niets  meer van.  Klik HIER voor de ingebrachte tekst tijdens de hoorzitting.
In 2011 en 2012 heeft  de gemeente Bussum  bijna  € 300,000,- uitgegeven om de Tweede Kamer  duidelijk te maken dat er  absoluut geen draagvlak is voor  de toenmalige  fusie (Met Naarden, Muiden en Weesp: G4 en alleen met Naarden en Muiden:  G3). De gemeente Bussum heeft een  registratie van die actie gemaakt die nog steeds te bekijken valt.  Klik HIER voor een verslag van die actie. Opmerkelijk is de tekst van Groen Links wethouder Nen van Ramshorst: “Als we zo’n grote fusie krijgen met Muiden en Weesp, dan heb je plaatsen die ver uit elkaar liggen, die geen natuurlijk verband hebben, waar je elkaar niet kent, waar je als raadsleden ook de situatie in de verschillende dorpen niet kent en ik geloof erg in politiek, dorpspolitiek, die betrokken is bij de mensen die er wonen”. 
Mooie woorden die nu niets meer waard zijn.
Want Bussum lijkt nu volle kracht vooruit te gaan voor een fusie met Naarden en Muiden. Dus toch de G3.
Dat gebeurde snel na het afketsen van de fusie met Weesp in 2012. Bijna geruisloos, en zonder nieuwe petities of raadpleging van burgers. Begrijpelijk dat de burger van Bussum het spoor bijster is. Een draai van 180 graden!
 Hart voor Bussum heeft een prachtige film gemaakt waarin alles nog eens op een begrijpelijke manier uitgelegd wordt.  Klik HIER voor deze film.
De gemeenten maken alleen nog een voorbehoud voor de kosten. Ze eisen van de minister dat de kosten vanwege een groot nieuwbouwplan in Muiden (de Kruitfabriek) niet op de Naarders en Bussumers wordt afgewenteld. Dat hebben ze  immers beloofd bij de verkiezingen in maart vorig jaar. Over de fusie zelf, daar willen ze graag snel mee vooruit. De voorbereidingen zijn al bijna klaar!
Wij hebben op de hoorzitting de Tweede Kamerleden voorgehouden dat de mening van de Bussumers niet veranderd is. Nog steeds vindt het overgrote deel dat een fusie met alleen Naarden logisch en begrijpelijk is. Muiden hoe mooi ook, is een gemeente aan de Vecht, net als Muiden en Wijdemeren. Het is georiënteerd op Weesp en bouwt met Weesp een stuk van de Bloemendalerpolder. Dat er met Muiden wordt samengewerkt: geen enkel bezwaar. Dat er een organisatie ontstaat van ambtenaren, net als in Blaricum, Laren en Eemnes, ook geen bezwaar. Maar een fusie betekent ook verantwoordelijk zijn voor elkaar. Die lasten kunnen  hoog oplopen. En via de gemeenteraad nemen ze ook beslissingen over zaken in Muiden. En vice versa. ‘Ik geloof erg in dorpspolitiek, die betrokken is bij mensen die er wonen’ aldus wethouder van Ramshorst. Hoe is het toch mogelijk dat 3 jaar later met zoveel overtuiging een andere mening wordt verkondigd?
Als je burgers serieus wilt nemen, vraag je opnieuw wat ze van zo’n nieuwe opvatting vinden. En waarom je opeens van gedachten veranderd bent. En je zoekt tot op de bodem uit of er ‘lijken in de kast’ liggen. En wie die gaat betalen.
Dat is allemaal niet gebeurd.
We hebben de Tweede Kamer dan ook verzocht deze fusie niet goed te keuren, wel die tussen Bussum en Naarden alleen en Muiden de tijd te geven met de hulp van het Rijk en de provincie haar financiën te saneren. Volledig.
Pas dan kan er opnieuw gesproken worden over een logische samenhang met andere gemeenten, en uiteraard opnieuw met een peiling onder de bevolking. Die hoeft geen €300.000,-  te kosten.
Gemeenten, neem je burgers serieus!

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Democratie, Duurzaamheid en getagged met . Maak dit favoriet permalink.