Nieuwe kansen voor de winkelstraat? Oorverdovend stil in Bussum

Het grote aantal winkelsluitingen, ook van grote ketens als V&D, Scapino, Dixons en Mango doet vermoeden dat het eind van de winkelstraat in zicht is. Volgens retaildeskundigen zullen nog een groot aantal winkels hun deuren sluiten. Nieuwe kansen voor de  winkelstraat dienen zich aan. Webshops lopen tegen de grenzen van hun logistiek. De kosten van bezorging en retournering lopen de pan uit. Amazon en Zalando bijvoorbeeld draaien al jaren met grote verliezen. “Dat kan gewoon niet uit. Tenzij je er een (of meer) fysieke winkels bij hebt”, aldus Hans van Tellingen, directeur van Strabo (winkelonderzoeksbedrijf).
Unknown-6.jpeg
De nieuwe trend wordt de webwinkel te combineren met een fysieke winkel. Omgekeerd aan de succesformule die veel winkelbedrijven al hebben toegepast: de fysieke winkel versterken met een website.
Vermindering kosten en vergroting service
De fysieke winkel vermindert de bezorgkosten: de klant haalt zelf zijn product af, terug of ruilt het om. De service verbetert: de klant krijgt persoonlijke voorlichting, kan het product zien, horen en aanraken. De toegevoegde waarde van een fysieke winkel is dus zowel qua service als qua kosten groot. Verwacht wordt dat de komende jaren steeds meer webshops, grote en kleine, de weg naar de winkelstraat zullen vinden. In grote en kleine steden.
Leegstand biedt kansen. Ook in Bussum?
Leegstand biedt dus kansen. Vooral in de grotere en midddelgrote steden met een groot verzorgingsgebied. Ook Hilversum kan hiervan profiteren. Biedt deze ontwikkeling ook kansen voor Bussum?
Dat geloven wij niet. Bussum heeft al een aantal pick-up points (zoals AH en Vomar). Dat zullen er niet heel veel meer worden. Bussum heeft simpelweg een te klein verzorgingsgebied. Dat wordt ondersteund door retail-experts die verwachten dat steden/dorpen onder 40.000 inwoners nog eens 20% van hun winkelareaal verliezen. Deze gemeenten zijn te klein om interessant te zijn voor de grote webshops. Die hebben al minimale marges en de omzetten in de kleine gemeenten zullen simpelweg te laag zijn.

images.jpeg

 

 

 

 

 

Zonder actie neemt leegstand in Bussum nog verder toe

In Bussum is de leegstand nog steeds te groot. Dat is ook het geluid dat in Bussum vaak gehoord wordt. Veel consumenten verbazen zich over de nog steeds grote leegstand. Terwijl die naar onze overtuiging zonder enige actie nog veel groter zal worden.

Andere strategie in Bussum noodzakelijk

Unknown-2.jpeg

Om de leegstand niet nog verder te vergroten is voor Bussum o.i. een andere strategie noodzakelijk. De oplossing is niet het uitbreiden van het winkelareaal. Daarover is men het  in Bussum inmiddels wel eens geworden. Het is verstandig dat de gemeenteraad het plan Scapino Nieuwe Brink heeft afgeblazen. De opgave is nu een werkelijk compact centrum te creëren, dicht bijeen, met een aangenaam verblijf en een veelheid aan functies (winkels, horeca, werkplekken voor ZZP-ers, maatschappelijke en culturele functies en vooral ook veel wonen).

Oorverdovend stil

Maar het is oorverdovend stil.
Wat is er gebeurd met de projectorganisatie voor Bussum? Hoe staat het met de voornemens om bewoners en ondernemers te betrekken bij de uitwerking van de plannen?
Kan de dorpsmanager door met haar activiteiten? Hoe staat het met de invulling van Scapino Nieuwe Brink? Weke functie krijgt Marienburg en wat kan de bijdrage zijn voor een aantrekkelijk centrum?

Ook grote woonbehoefte biedt kansen

Wonen in en dichtbij een centrum biedt grote kansen. Er is grote behoefte aan wonen vlakbij gebieden met voorzieningen, met name voor starters en ouderen. Het bevordert de dynamiek op de woningmarkt en verlevendigt het centrum. En het vergroot de afzet voor ondernemers in en bij het centrum. Voor Scapino Nieuwe Brink biedt dit een uitgelezen kans, terwijl tegelijk de vergroening van het centrum kan worden aangepakt.

Aantrekkelijke omgeving van levensbelang

Bovenal moet een centrum aantrekkelijk zijn. Je moet er graag willen komen. Het zijn niet alleen de voorzieningen, maar vooral ook de sfeer die een centrum uitstraalt. Een groene omgeving biedt een aangenaam verblijf. Daar liggen voor het hart van Bussum de kansen: aanzienlijk meer groen, versterking van de woonfunctie, versterken van de ontmoetingsfunctie voor bezoekers, werkenden en bewoners.
En het creëren van bijzondere plekken, dmv licht, objecten en bijzondere architectuur.
Ook de organisatie van kleinschalige evenementen vergroot het bezoek en kan een positief op de omzetten hebben.

Unknown-4.jpeg

Gemeente, kom in actie! Samen met ondernemers en bewoners.

Het staat allemaal beschreven in het einddocument van de unieke inspraakprocedure over het centrum waaraan veel ondernemers en bewoners hebben deelgenomen.
Het document werd unaniem aanvaard door de toenmalige Bussumse Raad. En wacht nu, 3 jaar later, nog steeds op actie.

Unknown-5.jpeg
Wij vragen de gemeente in actie te komen. Pak de draad weer op waar die voor de fusie bleef liggen. Ga actief aan de slag, bedenk t niet zelf, gebruik de specialisten in het gebied: de ondernemers en bewoners zelf en sla de handen in een.
Laat de citymanager dit organiseren en begin er zo snel mogelijk mee. Bussum is er klaar voor.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Compact centrum. Bookmark de permalink .