Compact

Compact centrum en structurele krimp: nieuwe kansen voor een aangenaam verblijfsgebied

In Bussum zijn sinds de jaren ’80 een groot aantal nieuwe winkelruimten toegevoegd, aan  ‘de Nieuwe Brink’ , de Veerstraat, het Scapinoterrein. Volgens de toen geldende opvatting van 2 polen: een bij de Hema, de ander zou aan de Kerkstraat moeten komen. En daar vestigde zich Albert Heijn. Ondanks alle waarschuwingen dat dit gebied te groot zou zijn en de 2 polen theorie niet zou werken. Daarmee dijde het centrum uit en verloor haar compactheid. Het huidige centrum vertoont weinig samenhang en is naar onze mening simpelweg te groot.

Het winkelen is aan veranderingen onderhevig. Het kopen via internet heeft de grootste impact. In 2005 kocht 46% van de bevolking wel eens wat via internet, in 2009 was dit al 68% en dit getal stijgt verder1. Volgens winkeldeskundige Cor Molenaar zijn de internetomzetten het afgelopen jaar met €1 miljard gestegen naar € 9,2 miljard. Dit komt neer op ongeveer 12% van de omzet. Dit percentage zal tot 2015 verder stijgen naar € 15 miljard en in 2025 zelfs naar € 25 miljard. Sectoren waarvoor de verkoop zich vooral naar internet verplaatst zijn elektronica, witgoed, speelgoed, boeken en cd’s, maar ook damesmode. Voor de dagelijkse boodschappen blijven mensen wel gewoon naar de winkel gaan. Aangezien de totale winkelomzet de komende jaren naar verwachting niet zal stijgen, betekent dit dat er winkels gaan verdwijnen. Eén op de drie, zo is de verwachting van Cor Molenaar.

Wie een rondje loopt door het centrum, en de straten er direct omheen, ziet de leegstand. Constateerden wij vorig jaar nog een leegstand van 14 %, recent (half september ) bleek die te zijn gegroeid topt 17 %) Misschien nog wel erger: het merendeel van de leegstaande winkels staat al meer dan een jaar leeg.. 

De krimp in het winkelbestand is structureel. De opgave is dan ook terecht volgens de Centrumvisie van Bussum: managen van de krimp. Dat betekent:  niet meer m2 winkels toevoegen, maar ervoor zorgen dat in de allereerste plaats de bestaande, vaak ook grote panden, weer worden gevuld.

Dat biedt grote kansen voor nieuwe functies die evenzeer bijdragen aan verbetering van het centrum: meer groen, meer wonen, meer (dag)horeca, meer culturele voorzieningen en meer ruimte voor evenementen, passend bij de aard en schaal van Bussum.

Een compact centrum met een hoge verblijfskwaliteit, aansluitend bij het Tuindorpkarakter duidt de Bussumse centrumvisie, is de centrale opgave voor Bussum in de komende jaren.

Advertentie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s