Over ons

Kees Flink en Ben de Veth zijn beiden planoloog/geograaf. Zij waren betrokken bij de herziening van het centrumplan van de gemeente Bussum in de jaren ’70. Toen al waarschuwden zij vanuit hun vakgebied voor overbewinkeling, verlies van waardevolle historische gebouwen, onvoldoende rekening houden met belangen van langzaam verkeer, gebrek aan groen en ontbreken van draagvlak door onvoldoende inspraak van bewoners en bedrijven. Kees voerde parlementair actie als lid van de gemeenteraad voor PPR/PSP, Ben voerde actie in de brede Bussumse werkgroep Bussum NATUURlijk Anders, waarin burgers, specialisten, winkeliers en architecten samenwerkten aan een alternatief plan.
Beiden zijn van mening dat de huidige problemen in het centrum het gevolg zijn van verkeerde beslissingen in de jaren ’80.
Beiden zijn ook van mening dat een tuindorp als Bussum een prachtig centrum verdient: groen, compact, duurzaam, levendig, inspelend op de krimp aan winkels en met meer ruimte voor wonen, daghoreca en cultuur.
Beiden hebben zich ingezet om de bevolking te betrekken bij de verbetering van het centrum. Dat heeft geleid tot een uitgebreide inspraakprocedure en een unaniem door de gemeenteraad aanvaarde Centrumvisie, waarin de resultaten van de inspraak zijn verwekt. Daar zijn ze uitgesproken lovend over.
Ben en Kees zijn geboren en getogen Bussumers. Hun wens is mee te werken aan de ontwikkeling van een centrum dat past bij het karakter van Bussum als tuindorp en gebaseerd is op echte betrokkenheid van bewoners en degenen die in het centrum hun brood verdienen.
Bussum moet beter, maar wel op een NATUURlijke manier.
Alle informatie die daarbij kan helpen willen ze graag delen, met iedereen die mee wil helpen aan een NATUURlijk Beter Centrum.

De site biedt een platform voor elke Bussumer die zich betrokken voelt bij het realiseren van  een mooi, levendig en uniek centrum van Bussum

8 reacties op Over ons

 1. Bert en Ariane van den Berg zegt:

  Ook voor niet-Bussumers is deze uitgebreide en goed gedocumenteerde site heel interessant. Knap werk!

 2. Cas Schie zegt:

  februari 2013.
  Gemeente meer winkels? Scapino/ Nieuwe Brink? Alle pleintjes volbouwen? Gekte!
  Hoewel…. van mij mogen ze. Ook steeds verminderen van P-ruimte door straat-renovaties.
  Aan de Bussumse middenstanders:
  Ik doe sinds 2 jaar mijn boodschappen in Huizen en ook wel Laren. Zeker de grotere aankopen, en de kleinere sparen we meest op. Steeds meer mensen in mijn buurt doen dit.
  Lekker relaxed winkelen. GEEN STRESS parkeer-tijd te vergeten. P genoeg.
  Nauwelijks méér tijd nodig dan naar Bussum centrum. Met prijs van één parkeerbon is brandstofverschil meer dan een jaar te betalen.

 3. AdB zegt:

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1327657
  Kijk naar Nieuwsuur, 22.00 uur, donderdag 22 februari.
  Cor Molenaar aan het woord, hoogleraar E-Marketing.
  Koopgedrag veranderd, in andere landen zijn ze daar al achter, nu nog de gemeente Bussum!

 4. Dirk-jan Weijers zegt:

  Zijn dit de mensen die ervoor hebben gezorgd dat Bussum geen echt centrumhart heeft? Geen centraal plein met horeca zodat er ook na sluitingstijd nog leven is. Als deskundige moet je je schamen voor de inrichting van Bussum. De focus op meer of minder winkels lijkt mij ondergeschikt aan een goed centrumplan. Dat bepaalt of Bussum een regiofunctie krijgt of niet en dus hoeveel behoefte er is aan winkels.

  Dus laten we eerst eens kijken naar de behoefte van mensen en hoe daar goed op in te spelen, dan bepalen hoeveel winkels daarbij horen. Een goed ontwikkeld gebied kan namelijk groeien tegen de trend in. Dat helpt echt tegen leegstand.

  • bendeveth zegt:

   Inderdaad Dirk-Jan, als deskundige moet je je schamen voor de inrichting van Bussum. Nee, wij zijn niet de mensen die ervoor hebben gezorgd dat Bussum geen centrumhart heeft. Daar hebben we destijds (’70 er jaren) volop voor gewaarschuwd en actie voor gevoerd, samen met honderden Bussumers (4500 bezwaarschriften). Een onwillig gemeentebestuur volgde destijds de adviezen van de projectontwikkelaar. Dat lijkt nu weer te gebeuren ondanks de talrijke adviezen van deskundigen en Bussumers in de inspraakprocedure. Waarom toch die hardnekkigheid? De behoefte van mensen en hoe daar goed op in te spelen: precies dat kwam goed naar voren tijdens de inspraak het afgelopen jaar. Je volgt die toch wel?

   • A.Kamphuis en M.Kamphuis-Michels zegt:

    Dag Ben,wat een activiteit nog in het Bussemse.Misschien verrassend maar wij waren buren op de Generaal inde periode 1978-1991.Hartelijke groeten van Marijke en Fred Kamphuis.Nog steeds wonend ,met veel plezier in Almere en still going strong

 5. Beste Ben en Kees, mag ik een artikel maken van jullie artikel ‘Nieuwe kansen voor winkelstraat??? Laat svp even weten. Interessant stuk en ik sta er achter. Jullie krijgen het voor publicatie in de Gooi en Eembode eerst te lezen. Dank en groeten Antoon F. Bruggeling.

 6. Kees Flink zegt:

  Hallo Antoon, dat is prima
  Groet
  Kees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s