Stad verandert fundamenteel door Pop Up cultuur: breed scala van oplossingen voor toenemende leegstand

Veel dorpen en steden kampen met toenemende leegstand van kantoren, winkels, kerken, zorgcentra, om maar een paar bekende voorbeelden te noemen. Jeroen Beekmans en Joop de Boer schreven een inspirerende verzameling blogs tijdens 5 jaar onderzoek. De blogs zijn verzameld en recent uitgegeven onder de titel: Pop Up City.

Juist nu de leegstand toeneemt (en misschien wel daarom) gloort er hoop. Want de pop-up-cultuur krijgt steeds meer vaste grond onder de voeten. De cultuur beslaat een breed scala aan initiatieven die prettig afwijken van het bestaande aanbod: van modulaire hotels en parasiet-bioscopen tot ecologische daktuinen, stadstapijten en opvouwbare huizen. Een mega-trend die ons leven radicaal verandert.

Enkele van die oplossingen worden ook in al Bussum toegepast. Bovenverdiepingen die transformeren in werkplekken, winkels worden ateliers, winkels worden woningen, industriebestemmingen krijgen sportieve en culturele functies. Met behulp van de city-manager wordt nagedacht over andere concepten voor een levendig dorpshart en ontstaat nieuwe energie.

Dat winkeluitbreiding op z’n retour is, daar is nu iedereen wel van overtuigd. Terecht besloot de gemeenteraad het plan voor Scapino Nieuwe Brink te stoppen en met inspraak te gaan werken aan een heel nieuw plan.
Een levendig dorpshart hangt ook niet af van alleen maar winkels. Een combinatie van nieuwe functies, ook van tijdelijke aard, kan versterkend werken op de afzonderlijke functies.
Zo ontstaan nieuwe stads- en dorpscentra, die zich niet meer beperken tot het oude concept winkels in ‘het centrum’ en niet in de aanloopstraten. Die hebben daar een nuttige functie en kunnen gewoon blijven bestaan.
Wat ons betreft een bevestiging van de trend waar door ons en ook tijdens de inspraak over het centrum door veel mensen op werd gewezen.

In het boek Pop Up city worden mooie inspirerende voorbeelden genoemd. Stedebouwers doen er naar onze mening goed aan zich niet meer te focussen op langdurige definitieve oplossingen. Beter is het in te spelen op kansrijke ontwikkelingen ook al zijn die van tijdelijke aard. De ervaring leert dat hiermee een dynamische stedebouw ontstaat die veel energie vrijmaakt bij ondernemers, bewoners en organisaties, omdat ze nu ook zelf vorm kunnen geven aan de stad en het dorp.

Ook voor Bussum gloort hoop. Pop Up City kan als inspiratiebron worden gebruikt voor bv het nieuwe plan Scapino Nieuwe Brink. Essentieel is dat daarbij gezocht wordt naar samenwerking en de verlammende angst voor schadeclaims wordt doorbroken. Een actieve regie voor de stad met actieve participatie van burgers en ondernemers, in plaats van een regulerende overheid  met te veel ruimte voor louter commerciële belangen, maakt de stad weer tot wat die moet zijn, broedplaats, ontmoetingsplaats, werk- en woonplaats  en een fijne plek om te zijn.

Luister ook naar het intervieuw met Jeroen Beekmans and Joop de Boer op Radio 1 op 5 juli: http://www.radio1.nl/item/205532-Pop-Up

Dit bericht werd geplaatst in Compact centrum, Duurzaamheid, Leegstand. Bookmark de permalink .