Winkelgebieden niet klaar voor de toekomst

inretail dna

Nederland heeft behoefte aan een fundamentele vernieuwing van de winkelstructuur, aldus Brigit Gerritse, directeur van de Nederlandse Raad Winkelcentra op basis van het rapport van de Expertgroep ‘De Nieuwe Winkelstraat’. De Expertgroep kwam tot de opmerkelijke conclusie dat in veel Nederlandse gemeenten een visie op de toekomst van de winkelstraat ontbreekt. Opmerkelijk omdat al vanaf 2008 de afname van het aantal winkelmeters in Nederland gestaag doorzet. We hebben dat in Bussum aan den lijve ondervonden  en het einde is nog niet bereikt.
Volgens Marcel Evers, voorzitter van de Expertgroep, heeft Nederland ‘veel te veel winkelmeters en ook nog op de verkeerde plekken’.
De laatste vijftien jaar is volgens de onderzoekers in Nederland een gigantische overbewinkeling gecreeerd. Het aanbod van winkels is vele malen sneller gegroeid dan de consumentenbestedingen.
In het rapport worden gemeenten opgeroepen plannen voor winkelcentra te heroverwegen en een ‘actieplan winkelgebied 2020’ te ontwikkelen. Crisis, de vergrijzing, meer internetaankopen, de vraag naar kleinere winkelruimten en de trend tot ‘consuminderen’ zijn de belangrijkste oorzaken van de groeiende leegstand en roepen om snelle actie. De verwachting is dat 70% van alle aankopen binnen 6 jaar via een mobiel apparaat worden gedaan.
Het is goed dat in Bussum de dorpsmanager haar uiterste best doet de leegstand terug te dringen. Maar zonder je bewust te zijn van de klappen die nog gaan vallen en een nieuwe visie die houdbaar is tot minstens 2020 is dit dweilen met de kraan open.
Wij blijven er dan ook op hameren dat Bussum subiet haar winkelplannen aanpast, een compact centrum maakt met een eigen aantrekkelijkheid, afgestemd op de ontwikkelingen die ook Bussum al bereikt hebben. De basis is gelegd in de eerste inspraakronde over het centrumplan. Ondanks dat is het College van B&W (VVD, PvdA, Groen Links en CU)  gewoon veder gegaan met het ontwikkelen van haar oude winkelplannen. terwijl de leegstand groeide. Het is de hoogste tijd voor actie!
Bekijk vooral ook de onderstaande linkhttp://iturl.nl/sn-jB

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Bewinkeling, Compact centrum, Krantenartikel en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.