Winkelleegstand Bussum hoogste in Gooise regio!

smidBUSSUM – Bussum heeft de hoogste gemiddelde winkelleegstand in het Gooi. Begin 2013 stond 8,3 procent (47 winkels) leeg. In Hilversum is de leegstand 7,6 procent (109 winkels). In Naarden, Blaricum en Naarden is de leegstand ver onder de vijf procent en daarmee ver onder het landelijke gemiddelde.Dat blijkt uit de Rapportage Winkelleegstand 2013 van onderzoeksbureau Locatus. De detailhandel is een nieuw landelijk initiatief begonnen tegen de leegstand. Dit is te volgen op de site www.overbewinkeling.nl. De site wil een interactief platform worden voor gemeenten en ondernemers met als doel meer bewustwording te creëren rond de problematiek van de winkelleegstand.
Momenteel staan er in heel Nederland drie miljoen vierkante winkelmeters leeg, dat is iets meer dan negen procent van het totaal. Daarmee staat Nederland in verhouding op de derde plaats in Europa. Twee jaar geleden was dit gemiddelde nog zes procent, dus er is sprake van een forse toename van de leegstand. De initiatiefnemers achter www.overbewinkeling.nl maken zich vooral zorgen omdat er naast de leegstand nog altijd plannen zijn voor het bouwen van nieuwe winkelruimte, veelal grootschalige ontwikkelingen in de periferie en buiten bestaande winkelkernen.
In Bussum nemen de protesten tegen het toelaten van nieuwe winkelruimte ten opzichte van de bestaande leegstand toe. De gemeente is van plan om bij de vernieuwing van het centrum van Bussum rond de Nieuwe Brink ook een nieuwe grote supermarkt toe te laten. Planologen Kees Flink en Ben de Veth verzetten zich onder de naam BussumNatuurlijkBeter al geruime tijd tegen de Bussumse winkelplannen. “Het verbaast ons echt dat er nog steeds plannen zijn om nieuwe winkels te bouwen”, zegt Flink. “Want de omzetcijfers van de detailhandel over het eerste kwartaal van 2013 zijn niet positief te noemen. De omzet in winkels is gedaald met vijf procent tegen een stijging van zes procent omzet via internet”. En volgens de voorspellingen neemt die leegstand de komende jaren verder toe. “Tussen nu en 2020 verdwijnt er nog eens twintig van de bestaande winkels in Bussum”, aldus Kees Flink. Hij voorziet de eerste klappen al per 1 juli a.s. “Dan lopen een aantal huurcontracten af, er zullen dan zeker enkelewinkeliers stoppen”.
Datzelfde effect wordt ook geconstateerd in Hilversum. Omdat momenteel de vijfjaarscontracten met eigenaar Achmea aflopen, is er grote leegstand in ontwikkeling in de relatief nieuwe winkelpassage Gooische Brink. Ook in Hilvertshof en de Kerkstraat neemt de leegstand toe.
Voor Weesp, zijn de voorspellingen minder somber. “Daar zie je minder leegstand en er wordt nog groei van de bevolking gerealiseerd. Voor Bussum geldt dat niet”, stelt planoloog Flink. Hij haalt ook de situatie in Huizen aan: “Daar is de situatie iets beter. Er is minder leegstand, maar ook daar wordt geen groei van de bevolking voorspeld. En toch heeft ook die gemeente plannen om maar liefst 8500 vierkante meter nieuwe winkels te bouwen.”

Dit bericht komt uit “Gooizaken” , jaargang 1 uitgave 3 van juni/juli 2013. Gooizaken is het magazine voor ondernemend Gooi en Vechtsreek.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Compact centrum. Bookmark de permalink .