D66 komt met alternatief ontwerp voor Scapino/Nieuwe Brink

alternatief

Alternatieve invulling voor Scapino/Nieuwe Brink
Klik op het plaatje voor een grotere weergave.

De inwoners van Bussum willen een levendig, groen centrum zonder winkelleegstand
De afgelopen jaren hebben inwoners, ondernemers en belangenverenigingen grote betrokkenheid getoond bij de ontwikkeling van de plannen voor het centrum van Bussum.
In 2009 stonden we er economisch een stuk beter voor en besloot de raad tot 10.000 m2 winkelruimte bij te bouwen. Een jaar geleden kwam er na uitgebreide inspraak mede geïnitieerd door D66 een uitstekend visiedocument `op weg naar een modern tuindorp` dat de kern van de wensen van de Bussummers voor het centrum verwoordde:
Een levendig groen centrum voor fietser en voetganger met een diversiteit aan kleine en unieke winkels, waarbij de krimp van het centrum wordt gemanaged om leegstand te voorkomen.
Dit visiedocument is aangenomen in de raad op 24 mei 2012 en zou leidend moeten zijn voor de ontwikkeling van het centrum.
Een deelplan hiervan, de ontwikkeling van “Scapino-De Nieuwe Brink” wordt dinsdagavond (21 mei) op het gemeentehuis besproken. In tegenspraak met het visiedocument tovert wethouder Barneveld 1800 m2 winkelruimte uit de hoge hoed die hij bij wil bouwen om zo een grote supermarktketen van de ene kant van het centrum naar de andere kant te verhuizen. Elders moet dan 1800 m2 verdwijnen, onduidelijk is waar. In de praktijk resulteert dit in een toename van 1800 m2 winkelruimte. Het visiedocument gaat ervan uit dat 20 tot 35% van de m2 winkelruimte in de komende jaren zal verdwijnen in de aanloopstraten naar het centrum om zo leegstand in het centrum te voorkomen. Redenen van de toenemende leegstand zijn de sterke groei van het kopen via internet, de economische crisis en de vergrijzing. Op dit moment staat 17% van de winkelruimtes in het centrum leeg. Deze leegstand neemt nog steeds toe. Ook het groen wordt in het deelplan “Scapino-Nieuwe Brink’ een schamel strookje op de Kerkstraat van enkele decimeters en de beoogde levendigheid is met de leegstand die niet wordt aangepakt ver te zoeken.
In dit visiedocument `op weg naar een modern tuindorp` staat dus dat de krimp moet worden gemanaged. Het huidige plan voor Scapino managed geen krimp maar breidt uit. Daarom is D66 tegen dit plan.

D66 wil, net zo als beschreven is in `op weg naar een modern tuindorp` dat Bussum een compacter en levendiger centrum krijgt met meer woningen, meer groen en geen winkelleegstand, waarbij de voetganger en de fietser centraal staan en de auto te gast is.
Daarom heeft D66 haar ideeën voor wonen in dit gebied laten uitwerken door een plaatselijk architectenbureau, dat al 35 jaar in Bussum werkzaam is en Bussum dus van haver tot gort kent.
Het resultaat is een ontwerp voor ongeveer 50 woningen van verschillende afmetingen en twee en drie bouwlagen. Het ontwerp voorziet in gevarieerde bewoning door jongeren, gezinnen en senioren. Voor ZZP’ers zijn enkele woningen met aparte werkruimtes beschikbaar. Ook komen er enkele woningen met atelierruimtes voor kunstenaars.
De inwoners van Bussum willen de “zachte” kant van het centrum zoals sfeer, beleving en veiligheid versterken. Daarom is gekozen voor een ontwerp met “hofjes” met een binnentuin met veel groen. Tevens biedt dit de mogelijkheid voor meer onderlinge contacten tussen mensen, een andere wens voor het nieuwe centrum. Het terrein aan de binnenzijde bevat langs de huizen een privé deel en in het midden een openbaar deel.
D66 denkt dat dit ontwerp volledig tegemoet komt aan de ideeën zoals vorig jaar beschreven in de visie “Op weg naar een modern tuindorp” en is daarom heel blij met dit resultaat. Meer informatie is te vinden op facebook ‘D66 Bussum’. De fractie van D66 hecht eraan te benadrukken dat het een eerste stap is in de gedachtenvorming en graag in gesprek te willen met de inwoners, gemeente en de commissie Ruimte.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Compact centrum en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.