Provinciale regie detailhandel noodzakelijk

img-180513-044.onlineBildLEIDSCHENDAM (AFN) – Provincies moeten ervoor zorgen dat gemeenten geen nieuwe winkelpanden meer laten bouwen. Dat vindt Detailhandel Nederland, zo liet de belangenorganisatie zaterdag weten. Gemeenten zouden zelf te weinig rekening houden met de gevolgen van bijbouwen, dus moeten de provincies de regie gaan voeren.
Ondanks een gemiddelde leegstand van 10 procent van Nederlandse winkelpanden, zijn er plannen om zo’n 9000 nieuwe winkelpanden bij te bouwen in Nederland, stelt Detailhandel Nederland. Dat zou leiden tot nog meer leegstand, met ,,verpaupering van binnensteden” tot gevolg.
De leegstand van winkels loopt op van 10 naar 18 procent, als de bouwplannen voor nog eens 2,5 miljoen meter winkeloppervlak doorgang vinden. Dat komt neer op pakweg 9000 winkelpanden. Dat blijkt uit een inventarisatie van Detailhandel Nederland, de belangenorganisatie van 110.000 winkeliers. Dat meldt Het Financieele Dagblad.
Om invloed uit te kunnen oefenen op gemeenten, moeten provincies in hun ruimtelijk beleid het ,,provinciaal belang van detailhandel” opnemen.
Veel te veel winkels.
Als de economie aantrekt, is de verwachting dat het aantal winkels niet meer op het oude niveau komt.  De winkeldichtheid is namelijk veel te groot in Nederland. Om alle winkels goed te laten draaien, zouden we eigenlijk 50 miljoen inwoners moeten hebben.
De leegstand van panden leidt behalve tot veel leed onder winkeliers tot een sterk gevoel van onveiligheid in dorpen en stadscentra. Detailhandel Nederland roept de provincies op om in te grijpen. „Zij kunnen delen van het bestemmingsplan van gemeenten vernietigen”, zegt Jildau Schuilenburg van Detailhandel Nederland.
Klik HIER voor het volledige persbericht

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Bewinkeling, Compact centrum, Concurrentie Internet en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.