Alsof de duvel er mee speelt….

duivel3Elke keer als er op  het gemeentehuis een belangrijke vergadering over het centrumplan is,  is er op de TV een uitzending over de zorgelijke situatie van het winkelbestand. Dinsdagavond was er in het journaal een thema over de leegstand van de winkels. Er werd wederom gezegd dat het aantal winkels in de nabije toekomst zal afnemen. Cor Molenaar vertelde een jaar geleden al dat één op de drie winkels zal verdwijnen. Desondanks blijft de gemeente Bussum maar volharden met een uitbreiding van het aantal winkels vanuit de gedachte dat een trekker op de het terrein van Scapino/Nieuw Brink voor meer winkels zal zorgen. Dit is een ernstige misvatting. Het aantal winkels neemt af, o.a. door de vergrijzing en het Internetwinkelen. Dat betekent dat een uitbreiding van het winkelareaal tot extra leegstand elders zal leiden. Dit staat haaks op het managen van de krimp. Dus geen uitrekking van het centrum, maar maak het centrum compact. Voeg geen 1800 vierkante winkels toe aan het centrum, want die zullen op een andere plaats verdwijnen! Oftewel, het bouwen van nieuwe winkels is het bouwen voor de leegstand.
In onderstaande artikelen wordt een en ander nog eens toegelicht: http://pro-estate.eu/2011-09-28-09-34-21/155-leegstand-hardnekkiger-dan-gedacht.html
en
http://www.nrc.nl/nieuws/2013/04/16/bijna-een-vijfde-van-winkeloppervlak-verdwijnt-binnen-zeven-jaar/

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Bewinkeling, Compact centrum, Concurrentie Internet en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.