In Bussum kunnen er nog wel winkels bij…

leegstandWoensdagavond 23 januari was de vergadering van de commissie Ruimte waarin het Centrumplan aan de orde kwam. Aan de hand van twee recente artikelen uit de Gooi en Eemlander en overleg met Prof. Cor Molenaar brachten wij de onderstaande informatie naar voren.
In het artikel van afgelopen zaterdag benadrukte Prof. Cor Molenaar nog eens dat het belang van het Internetwinkelen sterk onderschat wordt. Aan de hand van de onderstaande cijfers blijkt het tegendeel:
Bussummers kochten in 2010 voor 10 miljoen op Internet.
Aankopen via Internet zullen de komende jaren verdrievoudigen!! Dat wordt in 2020 30 miljoen oftewel er wordt 20 miljoen minder in de fysieke winkels uitgegeven.
Welke ruimtelijke gevolgen heeft dit?
Als je uitgaat van de maatstaf dat een ondernemer ongeveer € 2000,- per vierkante meter moet omzetten om rendabel te zijn, betekent dit dat er 10.000 vierkante meter winkelvloeroppervlak zal gaan verdwijnen. En de huidige leegstand is al 7000 vierkante meter (15%).
Daar komt nog bij de komende uitbreiding van de Action aan de Slochterenlaan van 1440 vierkante meter. In dit pand werden tot voorheen tuinmeubelen verkocht. Weinig concurrerend voor winkels in het centrum. Maar het assortiment van de Action is dat wel degelijk.
De gemeente wil ondanks dit alles toch nog  winkeluitbreiding van 1750 vierkante meter op het terrein van Scapino/Nieuwe Brink.  Probeer dat maar eens duidelijk te maken aan de inwoners van Bussum! Dit heeft niets te maken met het managen van de krimp wat leidend voor het centrumplan zou moeten zijn. (klik hier voor een eerder artikel hierover op onze site).
Prof. Cor Molenaar zegt dat bestuurders en andere politici zich veel te weinig bewust zijn van de veranderingen die zich vooral via Internetverkoop voltrekken. Gemeenten zitten met voor winkeldoeleinden bestemde gronden of afspraken daarover. Ze beginnen dat als een molensteen te ervaren. Het komt wel voor dat om die reden winkelplannen worden doorgezet terwijl dat absoluut niet in het belang is van de plaats of de ondernemers. Leegstand dreigt een paar jaar later. Volgens ons de spijker op zijn kop.
In de Gooi- en Eemlander van 23 januari stond een artikel waarin retailbedrijf Macintosh liet weten dat ze 70 schoenenwinkels gaan sluiten. Het betreft Scapino, Dolcis en Manfield.  Macintosh wijst op de moeilijke economische omstandigheden als verklaring voor de maatregelen en op de opkomst van Internet als verkoopkanaal van schoenen. Scapino zit op de Nieuwe Brink en Manfield in de Nassaulaan.
De laatste tijd treedt de hogere overheid gelukkig op tegen deze vorm van bouwen voor de leegstand.
De Provincie Brabant wil uitbreiding van winkels verbieden. De provincie pakt de regie in de regulering van het aantal winkels.
Voor de kantoren heeft de provincie NH dit al gedaan en onlangs heeft de Raad van State nieuwbouwplannen voor een winkelcentrum in het stadshart van Emmeloord afgewezen in een tussenvonnis. Zij doet dat omdat de gemeente Emmeloord niet duidelijk maakt waarom het aanvaardbaar is dat er leegstand is te verwachten bij bestaande winkels als gevolg van nieuwe concurrentie. De gemeente moet nu alsnog onderzoek doen op basis van actuele gegevens naar de noodzaak van nieuwe winkelruimte. (lees het hele artikel)
Ondanks al deze informatie werd er door de meeste raadsleden en wethouders gedaan alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Het CDA en D’66 waren hierop positieve uitzonderingen door aan te geven dat zij geen uitbreiding van nieuwe winkels willen.  Eén raadslid had een andere kijk op dit geheel. Volgens hem was de groei van het Internetwinkelen al over zijn hoogtepunt……

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Bewinkeling, Compact centrum, Concurrentie Internet, Leegstand en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.