Centrumplan nog niet 100 % omarmd. Oproep aan raadscommissie Ruimte

wilhelminaplantsoenHet nieuwe (concept) Centrumplan voor Bussum (klik hier om dit plan te downloaden.) kan nog niet op 100% steun vanuit de bevolking rekenen. Zo bleek gisteren (dinsdag 15 januari) op de informatieavond van de gemeente. Zo’n 70 bewoners hoorden wat het college uit de inspraak wil overnemen en welke punten nog onderzocht worden. Bijval was er wel om dit met alle betrokkenen te doen. Maar tegelijk heerste grote ongerustheid en bij sommigen ook wantrouwen.

De bewoners van het Wilheminaplantsoen voelen niets voor kermis en ijsbaan voor hun deur. Horecaondernemers hebben het moeilijk en pleiten om geen ongecontroleerde concurrentie te laten ontstaan. De markt naar de Brinklaan verplaatsen en Brinklaan op sommige momenten autovrij stuitte op veel verzet. Winkeluitbreiding bij Nieuwe Brink Scapino werd door meerderen met kracht afgewezen. Gepleit werd op het Scapinoterrein veel woningen te bouwen voor allerlei doelgroepen. Het is de laatste locatie waar dat nog kan en de behoefte aan wonen in het centrum is groot. “Maak het winkelcentrum echt compact en laat het niet uitwaaieren” werd van meerdere klanten bepleit.

Over de dorpsmanager was verwarring. Het verschil tussen die functie en de evenementenmarketeer kwam niet uit de verf. Meerderen vonden dat evenementenmarketing prima in samenwerking met middenstand en de kunstenaarsvereniging kan worden georganiseerd. En dat de dorpsmanager  onder verantwoordelijkheid van de gemeente moet vallen. Wethouder Barneveld wil een stichting Bussum Promotions in het leven te roepen die opdrachtgever van de beide functies moet worden. Dat is wat ons betreft een verkeerde keuze. Het centrum van Bussum moet echt verbeteren. Dat is een publiek belang. Daar zou de gemeente de verantwoordelijkheid en dus de regie voor moeten nemen. In samenspraak met ondernemers en bewoners en de Klankbordgroep. Zo’n functie mag niet worden aangestuurd door een groep die vooral tot taak heeft de  promotie van Bussum.

Bussum groen, dat ondervond brede steun. Maar dan wel met behoud en versterking van het huidige bomenbestand, dus geen bomen meer kappen.

Ook het behoud van de laatste historische en waardevolle panden werd gewaardeerd.

Het woord is nu aan de raadscommissie Ruimte. Die komt op 23 januari bijeen. Bewoners en ondernemers kunnen dan nog eens beknopt hun mening geven.

De bijeenkomst van afgelopen dinsdag leverde een goed beeld van de mooie dingen en de pijnpunten. Wil het Centrumplan breed draagvlak krijgen, dan moeten de pijnpunten wel worden opgelost. Niet met vage woorden maar met duidelijke keuzen. We rekenen erop dat de raadsleden zich uitspreken op deze punten. Zodat het Centrumplan daarna, samen met de bevolking verder kan worden uitgewerkt. De onrust wegnemen en samen met de bevolking verder bouwen en vertrouwen wekken, daar komt het nu op aan.

We hopen dat de Klankbordgroep van burgers en ondernemers die het college adviseerde zal blijven en het college haar een ruimere taak geeft dan alleen toetsen. Er zit heel veel know how in deze groep. Benut svp de ideeën en suggesties, werk samen en neem de groep serieus. En smoor ze niet in afspraken over procedures en kaders.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Compact centrum, Van de gemeente Bussum, Werkgroepen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.