Raad van State verbiedt uitbreiding winkels

De Raad van State heeft nieuwbouwplannen voor een winkelcentrum in het stadshart van Emmeloord afgewezen in een tussenvonnis. Zij doet dat omdat de gemeente Emmeloord niet duidelijk maakt waarom het aanvaardbaar is dat er leegstand is te verwachten bij bestaande winkels als gevolg van nieuwe concurrentie. De gemeente moet nu alsnog onderzoek doen op basis van actuele gegevens naar de noodzaak van nieuwe winkelruimte. Ook moet de gemeente motiveren waarom het lege winkels aanvaardbaar acht. Door het besluit kan nieuwbouw van winkels en winkelcentra nu makkelijker worden aangevochten door winkeliers in de omgeving die pleiten voor hun voortbestaan.

Het is voorzover na te gaan de eerste keer dat een rechter de zorg voor overbewinkeling en leegstand serieus neemt. Die zorg is ook in Bussum terecht. Ondanks de leegstand wordt het winkelbestand in Bussum uitgebreid met 1440 m2 vlak buiten het centrum (de Action) en staat de gemeente toe dat op de Nieuwe Brink Scapino nog ruim 1700 m2 aan winkels kan worden bijgebouwd. Van alle kanten wordt gewaarschuwd voor toenemende winkelleegstand, nog bovenop de al bestaande. Op een recent congres voor Vastgoed-exploitanten werd de stelling onderschreven van hoogleraar Cor Molenaar, die ook Bussum adviseerde,  dat 1 op de 3 winkels zal verdwijnen. Onze oproep is dan ook: Bussum, neem dit serieus, kies voor een echt compact en aantrekkelijk centrum en daarmee voor behoud van de lokale middenstand.
Het lijkt ons verstandig wanneer de gemeente nog eens met Cor Molenaar om tafel gaat en zich goed laat inlichten over deze serieuze bedreiging van het centrum van Bussum.

Afbeelding

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Compact centrum en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.