Utrecht voert normen voor fietsparkeren in: Ook iets voor Bussum?

Utrecht wil harde eisen gaan stellen aan de hoeveelheid fietsparkeerplaatsen bij woningen en gebouwen. Dat staat in de conceptnota Stallen en Parkeren van de gemeente.
Nu worden de kencijfers van het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte  (CROW) al toegepast bij het beoordelen van initiatieven voor ruimtelijke ontwikkelingen om het aantal fietsparkeerplaatsen te bepalen. Maar als de aanvrager niet akkoord gaat met het voorstel heeft de gemeente geen mogelijkheden om de bouwaanvraag te weigeren. De   fietsparkeernormen zullen daarom worden opgenomen in de Bouwverordening, op dezelfde manier als de autoparkeernorm. Bij de beoordeling van een bouwaanvraag kan dan formeel getoetst worden of er ruimte is gereserveerd voor fietsparkeren volgens de fietsparkeernorm, aldus de nota.
De CROW kencijfers vormen ook de basis voor de Utrechtse normen voor fietsparkeren. Soms wordt er echter van afgeweken, om beter aan te sluiten op de Utrechtse situatie. Dat is bijvoorbeeld het geval voor supermarkten, kinderdagverblijven en als het gaat om commerciële dienstverlening.  In het mobiliteitsplan moet worden aangegeven hoe bij verschillende evenementen om wordt gegaan met fietsparkeren.
De fietsparkeernormen en de autoparkeernormen hebben een duidelijk verband met elkaar. Waar fietsparkeernormen hoog zijn, zijn de autoparkeernormen lager. Het is wenselijk in bepaalde gebieden en voor bepaalde functies het aantal parkeerplaatsen voor auto uit te wisselen met fietsparkeerplaatsen, zo schrijft de gemeente verder. Dat betekent minder autoparkeerplaatsen realiseren op voorwaarde dat extra fietsparkeerplaatsen gerealiseerd worden. Ook in Bussum zou voor een dergelijke oplossing gekozen kunnen worden. Een rode loper uitrollen in het winkelgebied is leuk, maar dat kan niet zonder extra stallingsruimte voor fietsen te realiseren. Nu de Rode Loper niet meer dagelijks in het pand van De Vonk opgeslagen hoeft te worden, kan deze ruimte mooi gebruikt worden als overdekte fietsenstalling tijdens drukke winkelmomenten!

Dit bericht werd geplaatst in Compact centrum en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s