Is uitbreiding van de horeca een reële optie?

Niet alleen de winkelsector heeft het moeilijk. Ook in de horeca merkt men de crisis. In de periode 2007 – 2012 zijn er 20 % minder drankjes  gedronken in de horecasector.  De prijzen zijn met 20% gestegen als je dit van jaar tot jaar bij elkaar optelt. Steeds minder mensen weten de weg naar de kroeg te vinden. Vroeger ging men naar de kroeg om bij te praten wat men die week had meegemaakt, maar met de opkomst van de sociale media weet je elk moment van de dag wat iemand beweegt Een glas wijn is vaak al even duur als 1 fles wijn in de gemiddelde supermarkt. De verhoging van de BTW kan nauwelijks doorberekend worden. De marges zijn al heel erg klein. Voor de crisis waren er nog 10.000 café’s in Nederland, nu zijn het er nog maar 9000.
Recente cijfers laten zien dat de omzet van de horeca dit jaar met 0,9 % afneemt en volgend jaar met 1%.
Wil je je hoofd boven water houden als café-eigenaar  dan moet je inspelen op de wens van de consument. Zoek samenwerking met de detailhandel op. De horeca draait om beleving  en het  is prettig om in dezelfde straat waar je winkelt ook een café binnen te kunnen stappen.   Er is ook een grote groep alleenstaanden in Nederland en dat is ook een markt.
Al met al is het ook voor de horeca een moeilijke tijd en dit rechtvaardigt de vraag of de uitbreiding van de horeca, zoals deze in de Centrumvisie genoemd wordt, wel levensvatbaar is. Voor het centrum van Bussum zou het mooi zijn als er wat daghoreca bijkomt. Daghoreca (lunchroom, grandcafé) hoort zeker thuis in het centrum, onderstreept de ontmoetingsfunctie, geeft veel minder overlast (zeker ’s avonds), en draagt echt bij aan de levendigheid. Voor de ondernemer moet er echter wel een boterham in te verdienen zijn!

Een uitgebreider overzicht van de trends in en het perspectief van de horeca staat op de pagina Horeca.

Dit bericht werd geplaatst in Compact centrum. Bookmark de permalink .