Winkels concentreren in het centrum? De mythe van de aanloopstraten.

Je kunt er letterlijk niet aan voorbij. Op weg naar het centrum ga je door een aantal zogenoemde ‘aanloopstraten’. Huizerweg, Brinklaan Noord, Vlietlaan, Spiegelstraat, straten waar gewoond, gewerkt en gewinkeld wordt. Ze zijn levendig, hebben een functie voor de buurt, je vindt er startende bedrijfjes die een ruimte in het centrum niet kunnen betalen, en grotere winkels als Barneveld, Heeman e.d. die er al jaren zitten.

<

Deze straten zijn mooie voorbeelden en functioneren nog goed. De sfeer is prettig, het straatbeeld is heel gevarieerd, etalages en voortuinen naast elkaar, en vaak prachtige wat oudere gevels. Het Tuindorpkarakter vind je hier nog duidelijk terug.

En dat zou geleidelijk moeten veranderen volgens de gemeente Bussum.

De gemeente wil de winkels het liefst concentreren in het centrum.

Maar moet je dat willen? Is dat nog van deze tijd?
Nee, wat ons betreft niet. Verschillende aanloopstraten bloeien op. Er is weinig leegstand, het is fijn om vlak om de hoek in je eigen buurt te kunnen winkelen, en ze bieden door de vaak lagere huren een kans een winkel of bedrijfje te beginnen, of vol te houden.

Wij geloven niet in de mythe de winkels in de aanloopstraten langzaam te laten verdwijnen. We vinden het ook zonde van de levendigheid en de leefbaarheid in deze straten, en het is volgens ons ook volstrekt onnodig.

Een compact centrum, met gemengde functies wonen, werken, winkelen, ambachten, horeca, kan utstekend functioneren. Als je het gebied een aangename sfeer geeft trekt dat so wie so veel bezoekers. Het is ook ongewenst om in het centrum alleen maar winkels op de begane grond te hebben. Juist een variëteit aan bestemmingen verhoogt het verblijfsplezier voor iedereen.
En stel je eens voor, de Huizerweg met veel minder winkels. Wat doe je op de begane grond? Kantoortjes? Zou je dat werkelijk moeten willen?

Nee, het is onnodig en wat ons betreft erg ongewenst.

Een compact en fijn centrum,  en aangename aanloopstraten, dat is in het belang van alle Bussumers, ook van hen die genieten van de winkels in hun buurt. En met een oudere bevolking telt dat nog eens extra!

Dit bericht werd geplaatst in Compact centrum. Bookmark de permalink .