Winkels concentreren in het centrum? De mythe van de aanloopstraten.

Je kunt er letterlijk niet aan voorbij. Op weg naar het centrum ga je door een aantal zogenoemde ‘aanloopstraten’. Huizerweg, Brinklaan Noord, Vlietlaan, Spiegelstraat, straten waar gewoond, gewerkt en gewinkeld wordt. Ze zijn levendig, hebben een functie voor de buurt, je vindt er startende bedrijfjes die een ruimte in het centrum niet kunnen betalen, en grotere winkels als Barneveld, Heeman e.d. die er al jaren zitten.

<

Deze straten zijn mooie voorbeelden en functioneren nog goed. De sfeer is prettig, het straatbeeld is heel gevarieerd, etalages en voortuinen naast elkaar, en vaak prachtige wat oudere gevels. Het Tuindorpkarakter vind je hier nog duidelijk terug.

En dat zou geleidelijk moeten veranderen volgens de gemeente Bussum.

De gemeente wil de winkels het liefst concentreren in het centrum.

Maar moet je dat willen? Is dat nog van deze tijd?
Nee, wat ons betreft niet. Verschillende aanloopstraten bloeien op. Er is weinig leegstand, het is fijn om vlak om de hoek in je eigen buurt te kunnen winkelen, en ze bieden door de vaak lagere huren een kans een winkel of bedrijfje te beginnen, of vol te houden.

Wij geloven niet in de mythe de winkels in de aanloopstraten langzaam te laten verdwijnen. We vinden het ook zonde van de levendigheid en de leefbaarheid in deze straten, en het is volgens ons ook volstrekt onnodig.

Een compact centrum, met gemengde functies wonen, werken, winkelen, ambachten, horeca, kan utstekend functioneren. Als je het gebied een aangename sfeer geeft trekt dat so wie so veel bezoekers. Het is ook ongewenst om in het centrum alleen maar winkels op de begane grond te hebben. Juist een variëteit aan bestemmingen verhoogt het verblijfsplezier voor iedereen.
En stel je eens voor, de Huizerweg met veel minder winkels. Wat doe je op de begane grond? Kantoortjes? Zou je dat werkelijk moeten willen?

Nee, het is onnodig en wat ons betreft erg ongewenst.

Een compact en fijn centrum,  en aangename aanloopstraten, dat is in het belang van alle Bussumers, ook van hen die genieten van de winkels in hun buurt. En met een oudere bevolking telt dat nog eens extra!

Dit bericht werd geplaatst in Compact centrum. Bookmark de permalink .

4 reacties op Winkels concentreren in het centrum? De mythe van de aanloopstraten.

 1. Ellen van Vossen zegt:

  Het gemengde karakter van deze zogenaamde aanloopstraten straalt een bepaalde stedelijkheid uit! Deze straten verhogen de woonkwaliteit in de omliggende buurten. Bussumse bewoners kiezen voor Bussum omdat er prachtige woonwijken zijn, maar zeker ook vanwege het hoge voorzieningenniveau in de nabijheid van de woning. Dit in tegenstelling tot de VINEX wijken waar iedereen zijn boodschappen doet op een centraal punt en waar de woonwijken vaak een monotoon karakter hebben.
  Functiescheiding, de strakke scheiding tussen wonen, werken, winkelen is van gisteren, functie -menging heeft de toekomst. Deze menging van functies zit de Gooi gemeenten gelukkig in de genen! Omarm deze kracht!
  De aanloop straten zijn dus juist een kernkwaliteit van Bussum. Het is van belang de succesfactoren van deze straten in kaart te brengen en de lessen die we hieruit trekken te gebruiken voor de uitwerking van de Centrum Visie en de vertaalslag naar de projecten.! Bestaande kwaliteiten omarmen en daarop voortborduren is mijn advies!
  De beroepsbevolking telt steeds meer ZZp-ers die niet allemaal gedijen op een zolderkamer, maar op zoek zijn naar kleine, goedkope werkruimtes in panden met gemeenschappelijke faciliteiten. Bussum doe iets met deze maatschappelijke trend en groeiende doelgroep! Levendigheid, verwondering/verrassing en ontmoeting zijn kernwaarden die door velen van ons hoog worden gewaardeerd! Kunst, cultuur en ook natuur vervullen hier een belangrijke rol. Als de Gemeente Bussum zich bewust is van deze kwaliteiten en haar beleid juist hierop inzet, dan kan Bussum in de Elsevier-lijst van beste woon-gemeenten hoog blijven scoren.

 2. Ik ben een nieuwe ondernemer in Bussum en wil graag mijn visie op het belang van winkels in de zogenaamde “aanloopstraten” geven.
  Sinds kort heb ik Goedhart Optiek overgenomen en beetje bij beetje veranderd in De Bussumse Brillen en Contactlenzen Winkel.
  Mijn winkel is gevestigd op de Brinklaan 22 tussen de Brediusweg en de Koepelkerk, dit is de verbindingsstraat tussen Naarden en Bussum. Het is een stukje Brinklaan waar nog veel meer enthousiaste ondernemens zijn. Het is er levendig, we zijn super goed bereikbaar, zowel met de fiets als de auto (met voldoende parkeerplaats op loopafstand).
  De veelzijdigheid is groot, voor zowel overdag als in de avond. (o.a. orthopeet, tandarts, ortodontist, wijnhandel, eten, drinken, stomerij, kleermaker, edelsmid, fotograaf, filmhuis, restaurant, tot het eind van het jaar nog een drogist en mijn eigen winkel voor brillen en contactlenzen) We hebben dan ook veel “buurtklanten”, die met grote regelmaat bij een van ons over de vloer komen, maar ook mensen uit de omgeving komen omdat er gewoon goede kwaliteit geboden wordt.
  Ik ben blij dat ik op deze unieke plaats in Bussum mijn winkel heb kunnen openen en zou niet willen ruilen met een pandje in het winkelcentrum.
  Marian Nagtzaam
  http://www.bussumsebrillen.nl

  • Ellen van Vossen zegt:

   Beste Marian,
   Afgelopen weken heb ik deelgenomen aan de klankbordgroep in Bussum. De leden van de klankbordgroep hebben zich in hun advies ook sterk gemaakt voor de ondernemers in de aanloopstraten. Goed om dit geluid ook vanuit de ondernemers te laten horen! Belangrijk!
   Dit sterke merk van Bussum moeten we omarmen. In het centrum plan moet juist gekeken worden hoe aanloopstraten en centrum elkaar positief kunnen versterken.

 3. Pingback: Zondag 16 december: veel activiteiten in “aanloopstraten”. | Bussumnatuurlijkbeter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s