Spouw wordt kweekplaats groenten

Amsterdam – Ad Tissink.

De beoogd opdrachtgever ging het een stap te ver, maar de initiatiefnemers vinden het ontwikkelde concept te interessant om nu niks meer mee te doen. Aayu architecten, IMd en DGMR gaan komende tijd aan de slag met het kaskantoor. 

Het kaskantoor gaat volgens architect Daniël Höwekamp van Aayu een stap verder dan stadslandbouwinitiatieven die momenteel her en der worden ontplooid. Die beperken zich immers tot daken en verloren strookjes groen in steden. Het kaskantoor brengt de kweek van groenten en fruit juist de kantoren in. De kantoormedewerkers kunnen de groenten plukken en verorberen of mee naar huis nemen.
Nog mooier is het wat Höwekamp betreft als de cateraar die het bedrijfsrestaurant runt, de groenten verwerkt in de maaltijden. Allemaal gekweekt in de tot wel 2 meter dikke spouw, waarin een getemperd klimaat heerst en waarmee warmte en lucht wordt uitgewisseld met de kantoorruimten erachter. Overschotten aan warmte of koude worden in de bodem opgeslagen. CO2 uit de kantoorruimten voedt de planten, die er weer zuurstof voor teruggeven. Zo heeft de spouw die als kas wordt geëxploiteerd veel meer voordelen. De planten temperen ‘s zomers de lichtinval, hoewel er voor de zekerheid ook zonneschermen voor de buitengevel van enkel glas zijn voorzien. kweekplaats groenten
Voor de noord-, oost- , zuid- en westgevels zijn uiteenlopende beplantingsplannen gemaakt, waardoor het gevelaanzicht sterk varieert en het Kaskantoor een oriëntatiepunt kan worden in bedrijventerreinen. Het concept werd door de architecten van Aayu, installatie-adviseurs van DGMR en constructeurs van IMd ontwikkeld voor een opdrachtgever op zoek naar een nieuw duurzaam pand op de plek van zijn huidige pand. In plaats van diens pand te slopen stelden de initiatiefnemers van het Kaskantoor voor om een lichtgewichtconstructie er bovenop te zetten met een extreem brede spouw en royale atria. Die exercitie pakte ook financieel gunstig uit. Door het gunstige effect op de energiehuishouding en de opbrengsten van de groente verdienen de extra bouwkundige ingrepen zich snel terug. Cijfers van de Wageningen Universiteit wijzen op een opbrengst van 5 tot 7 euro per vierkante meter, wat neerkomt op een terugverdientijd van vijf tot zes jaar .

Lef 

De opdrachtgever had bij het uitschrijven van de ontwerpprijsvraag expliciet gevraagd om een duurzaam plan, maar dit ging hem toch een paar stappen te ver. Hoewel hij onlangs toch weer contact zocht, dus de deur lijkt nog niet helemaal dichtgegooid. “Het Kaskantoor vergt absoluut een opdrachtgever met lef”, realiseert Höwekamp zich, “Daar gaan we met de drie initiatiefnemers de komende tijd hard naar op zoek, omdat we geloven in de levensvatbaarheid van het concept.”

Overvloedig groen in de spouw en atria van het kaskantoor levert frisse lucht, warmte, koude en groenten en fruit.

Een lichte constructie boven op het bestaande bedrijfspand houdt de investeringen beperkt.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Duurzaamheid, Groen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s